e-LPPT UTM RU

Proposal eLPPT 2012 ( klik to view )
Proposal eLPPT 2011 ( klik to view )
Proposal eLPPT 2010 ( klik  to view)
 

BUTIRAN CADANGAN , PANDANGAN & LUAHAN

REMARKS

Tugas/Tanggungjawab/Penilaian Pensyarah UTMSPACE

Tugas pentadbiran/MQA/EAC perlu diberi wajaran yang setimpal

UTM SPACE

Lecturer

Bagi saya e-lppt ini kita perlu rekodkan paper yg kita publish aje, tak lebih daripada itu.

Rekod grants = semua ada di RMC,

Rekod penyeliaan =semua ada di SPS

Rekod ajk-ajk dan pengajaran tu tak payahlah, anggap itu tugas wajib kita sebagai pensyarah dan kita buat kerana Allah. Gaji yg kita dapat tiap-tiap bulan sebab kita menjalankan tugas wajib kita tu......dah namanya pun pensyarah mesti memberi syarahan.

Dahtu, kriteria utama kenaikan pangkat ialah paper, tak ada 15 int journal utk PM dan 30 int journal utk Prof tak payah nak cerita benda lain. Jadinya elemen ni aje yg kita perlu monitor

FKE

PM, Dr

 Saya rasa pengajaran masih perlu diikat dgn e-lppt. Kalau tidak kualiti pengajaran dan sokongan kpd OBE dsbnya tidak dipedulikan. Lagipun, UTM dah jadi U penyelidikan. Kita bukan lagi pensyarah. Kita adalah penyerah (penyelidik+pensyarah) :) Jadi gaji dah kira bersyarah & menyelidik kot.

FKE

PM, Dr

There should be an official mechanism for lecturers to change the option 70/30 or 30/70. This is done at the BEGINNING of each year. This is because in a certain year, a lecturer may want to focus and put more effort in research, writing journal papers etc. In other year he may want to focus on teaching, writing books etc.

From there, Faculty, RA and CICT need to be notified of the changes and issues the teaching workload and make assessments  accordingly. Some flexibility should be there BUT the changes MUST be updated to all relevant authorities. In short, the system should be dynamic and self-updating.

At the moment I don't think there is such mechanism. It seems that whatever we have opted in 2009 remained intact. There are many people who wish to change after they have seen their progress in research or otherwise.

FKE

Prof,

 Saya nak cadangkan semasa pengesahan data, boleh tak tanpa perlu bersusah payah upload bahan bukti? Kalau LHDN yang melibatkan cukai dan wang dan melibatkan satu negara boleh buat (iaitu bahan bukti akan diminta jika perlu), maka kita di UTM rasanya boleh amalkan juga. Jika meragukan, baru minta bahan bukti, jika tidak by thrust aje la..jimat masa yang dinilai dan jimat masa penilai nak cek satu-satu..bukan apa, bukan semua orang senang nak scan, nak convert .pdf dan sebagainya

FKE

Senior Lecturer , Dr

I'm not sure what 7Ps stand for, I thought they are 5 as what as I know them;
1) Pengajaran
2) Penyelidikan
3) Penulisan & penerbitan
4) Consulting work - P...?
5) Perkhidmatan masyarakat

* They all have to be considered in e-LPPT and if you look around, nobody
is perfect in all. If possible, please
accommodate those who excel in 1
or/and another such that these aspects can  overcome the weaknesses in
others. Simple example is teaching vs research. There are senior lecturers
who are really good at delivering their knowledge (OBE or otherwise) but
couldn't be lead researchers or even researchers.

* Miscellaneous responsibilities such as AJK, facilitator, GOP initiators,
organisers Hari Keluarga etc..those who are involved in promoting UTM one
way or another should also be taken into account. ELSE, UTM will get what
is slowly happening around these days, among "young staffs" - a NO to
requests to handle 1 thing or another because they are only interested in
publishing in high impact factor journals. This culture will spread like a
disease...and it is unfair to keep on calling senior non-PMs and non-profs
to deliver based on their loyalty and love for UTM, their heritage.

* Courses/workshops/seminars attended for human resource development; e.g.T & L by CTL, should also count, else just like above, nobody gives a damn and we have so many great visiting professors giving free workshops!

* And I do agree with the idea that if LHDN can do it on trust, UTM should
too. In the times when all seconds count, time is spent uploading
documents..e-LPPT can include a binding declaration statement to be signed
by the staff before submission, the proofs are with the faculty on
teaching and misc, with RMC/RA on research...

**I'm not sure where to put this last item (but not least). It is food for
thought.
Administrators should be from professors and PMs who are not active in research   /  teaching (university's main bread n butter) - let them contribute their experience and knowledge. We have plenty of them.

Too many unfairness suffered by senior staffs in promotion. Students are let off to do whatever they can (smoking, wearing indecent clothings,
passing without merit to increase GOT). All in the name of RU.

The administrators responsible towards the well-being of UTM must always remember that we are accountable to Allah SWT. The ends do not justify the means. Doa manusia yang teraniaya akan dimakbulkan Allah SWT. Great countries have fallen because they forgot. We do not want UTM to follow that same path. In the Quran, surah Ali-Imran (insyaAllah), ".

FKM

PM , Dr

Markah untuk geran kata beliau, tidak sepatutnya dibahagi dengan jumlah staf, untuk menggalakkan team working.

It seems that e-LPPT does not encourage having more team members when applying for research grant which contradicts the
Research Group (RG) spirit encouraged by the Research Alliance (RA).

Cadangan Seorang melalui  

Prof Azman

 

sistem pengurusan universiti ni kena di ubah. sekarang caca merba. banyak sangat sistem yang berasingan dan tak bercakap antara satu sama lain

 FKM

saya rasa e-LPPT tak mesra rakyat........byk kena isi data....sepatutnya ringkas..klik2 saja..

UNIT IT FKE

Boleh tak suggest kat meeting nanti, yang e-LPPT dibuka sepanjang tahun?
Jadi boleh la upload data sikit sikit.

FKE

Penyeliaan PSM student bagi pensyarah non-graduate faculty .wajarannya perlu ada. Sekarang diletakkan 0% untuk pensyarah DS45

FKE

Ada masa rayuan / perbincangan dengan PPK, So setelah PPK / Dekan (utk pensyarah) bagi markah kita boleh berbincang lagi. Macam sistem isi markah BOLEH LIHAT / TAK BOLEH LIHAT , MASIH BOLEH UBAH sampai 28 April 2010....contoh aje. Kalau ada kita terlupa letak maklumat semasa PPK nak buat final decision kita masih boleh berbincang denga beliau. Ini mesra pengguna

FKE

.

Maaf bukan nak bg saranan teknikal sebab saya memang tak pandai bab bab teknikal ni, cuma nak sentuh mengenai implementation strategi.

Saya berandaian kes kes seperti ini adalah kerana maklumat tidak disampaikan kepada user yang bersabit dgn proses. We introduce a new system, but we always overlook the new process. Terutama proses yang melibatkab kesan langsung dan tidak langsung kepada organisasi. Kita selalu lupa nak perjelaskan proses baru yang datang bersama-sama sistem baru, dan implikasi sistem tersebut kepada people (user) and proses.
Kepincangan seperti ini hanya menambahkan jelek user kepada sistem yang kononnya diperkenalkan untuk memberi nilai tambah kepada organisasi.
Kita memang tahu, sistem baru banyak kelemahan. Strategi kena macam tarik rambut dalam tepung.

FAB

Minta suggest supaya cara pengisian lebih senang. Oleh sebab dah status RU, so tak perlu kut pengisian utk AJK /sumbangan yg tak memberi markah pada RU. Ambil kira yg akan bagi markah pada RU cukup.

Macam ada suggestion sebelum ni, yg mana sumbangan2 tu kira sedekah ikhlas aje. Nak scan bukti2 spt surat2 tu leceh dan buang masa.

IBNUSINA

Sistem Human Resource Management perlu diperkukuhkan terutama sekali dgn sistem penilaian KPI yg dijlankan di UTM sekarang ini. Sistem ini harus membolehkan pihak pengurusan UTM mengetahui dan menilai THE STRENGTH OF HUMAN RESOURCE yg kita ada di UTM samada dari segi research, teaching, consultation, volunteerism dll. secara telus. Sistem e-LPPT sekrg ini menjerus ke arah itu tetapi masih byk kelemahannya. Contohnya bagi penerbitan ia seharusnya link kepada satu database, cth IR. Semua staff boleh upload ke sini. Di sini pihak PSK boleh identify whether the publication is IF, Scopus, Web of Science dll. Semua hasil penulisan boleh dilink terus ke e-LPPT dan penilaian boleh dilakukan. Setakat ini, penilaian bagi individu. Lagi bagus sekiranya penilaian/contribution Research Alliance boleh dikenalpasti.

Kalau for promotion exercise boleh refer di e-LPPT shj. Tak pyhlah isi borang byk2. Teaching pun sama, link terus kepada e-ppp. Cara skrg sistem database bersepah2 dan byk, tidak sistematik. Have to combine or integrate sistem yg sedia ada. Upload sekali dan solve for all.

FKE

1. UTM tidak mengalakkan kolaborasi dengan pihak luar (cthnya universiit luar - iaitu melalui penyeliaan bersama dengan institusi luar - tiada markah, kerjsama penyelidikan dengan institusi luar - juga tiada markah,) Markah tersebut diambil kira untuk pengiraan RU.

2. Markah penuh utk penyelia utama patut dimansuhkan. sepatutnya ada penyelia 'single' /seorang - markah penuh dan penyelia bersama (tak kira utama atau kedua - markah bahagi dua).

3. Adakan markah bonus, iaitu untuk mereka yg telah mencapai KPI masing-masing serta mempunyai lebihan (cthnya pensyarah DS54 - 1 paper journal ISI/Scopus), jika tahun berkenaan beliau mempunyai 3 paper journal ISI/Scopus - markah bonus mesti diberi untuk menunjukkan beliau kerja lebih. Begitu juga untuk pengajaran - minimum 12 kredit - jika beliau mengajar 14 kredit - markah dua 2 kredit lebihan mesti ditunjukkan sebagai bonus. Ketika ini e-lppt tidak jelas jika staff ambil lebih beban or lebih hasil. Begitu juga geran penyelidikan - jika dpt lebih RM50,000 - tidak nampak lebihnya tu -so kalau ada bonus marks - boleh nampak utk staff yg dapat RM50,000, RM80,000, or RM200,000 or RM1 juta.

4. Gunakan apa yg disi oleh elppt untuk database UTM mengenai pencapaian UTM - dari segi koleksi kertas kerja dan sebagainya

KST

saya cadangkan training, bengkel dan tugas jawatankuasa di ambil kira walaupun tak di kira dalam RU. Ini adalah disebabkan kadang-kadang hanya segelintir sahaja staff yang terlibat dan biasanya orang-orang yang sama sahaja yang terlibat. staf yang tak terlibat boleh concentrate dengan research aje..bila hujung tahun, bila dikira staff yang banyak buat kerja kebajikan ni tak cukup point...tiada keadilan di situ....

FKE
 Sedikit respon jika tidak terlambat.
1. Perkara paling penting adalah syarat untuk pemarkahan. Jika terlalu ketat mungkin tidak tercapai dan urusan ini tidak mencapai matlamatnya. Contoh, jika 2 IJ tidak tercapai, maka markah seseorang akan jadi rendah yang akan membayangkan UTM secara umumnya. Saya cadang biarlah berpatutan supaya tidak ada kumpulan yang rasa terpinggir, terhina... Dalam mana-mana institusi ada markah objektif dan ada markah subjektif, bergantung pada penilai mana. Markah subjektiviti mengambilkira peraana yang tidak boleh dibilang atau diangkakan, hanya dalam bentuk penerangan. Contoh kerjasama tolong menolong sukar dibilang...
2. Pengesahan data sangat penting kerana dalam keadaan 'desperate', kemasukan data boleh diselewengkan. Contoh pdf boleh dipalsukan dengan nama, tajuk dll. daripada original. Mungkinkah tidak pernah terdengar situasi begini?
3. Polisi harus jelas, difahamai dan visible serta memberi motivasi bukan hanya dalam bentuk ektrinsic tetapi intrinsik dan kegunaannya juga biar praktikal.

 Kampus KL

PM

 1. Perlukah semua pensyarah/ahli akademik mesti ada 7P? Bolehkah jika diberi pilihan pilih 5 sahaja daripada 7P?-yang pensyarah itu benar-benar minat. Pengajaran masih menjadi P yang utama sebagai pendidik, yang lain tu ikut minat.

2. Pemarkahan perlu diberi kepada staf akademik yang sanggup buat extra work (bukan bidang). Hal ini jarang diperhatikan oleh pihak tertentu.

3. Setiapkali surat lantikan dikeluarkan, atau sebarang aktiviti luar spt hadir conference atau ceramah kemasyarakatan semua permohonan melalui HCM. Oleh itu sebaik sahaja ia diluluskan atau dikeluarkan, minta pihak HCM rekodkan dalam data base, jadi semua lantikan secara automatik boleh diases oleh pihak atasan universiti. Jadi pensyarah tak perlu nak upload semua surat lantikan dan isi borang.
Pensyarah boleh buat semakan samada telah diupload atau tidak sahaja. KJ akan paparkan maklumat yang sedia ada untuk pemberian markah. Lebih baik pensyarah kita tumpu pada tugasnya daripada spend masa 1- 3 jam(lebih lama jika 'line slow') untuk scan surat lantikan dan isi semua tempat kosong yang sepatutnya UTM dah ada rekod.

4. Dari segi attitude, kehadiran pensyarah, ketepatan menghantar soalan peperiksaan 'on time' perlu dipantau secara tandatangan dan borang tandatangan bersama tarikh dan masa perlu disimpan oleh KJ untuk pemarkahan.Bagi pensyarah yang hantar 'on time', should be an extra marks for them, the rest...no extra marks.

 Kampus KL

DR

 PKA cawangan citycampus masih ada. AGM terbaru telah diadakan pada bulan April 2010 dan pengerusi barunya adalah En. Mohd Shafie bin Abdul Rashid, sekarang Ketua Jabatan Pengurusan di UTMSPACE, UTMIC. Pengerusi di Skudai, setahu saya masih lagi PM Dr Shamsudin di Fakulti Sains. Saya nak tanya andai wakil guru di UTM boleh jadi wakil dalam LPPT ni? kerana di sini masih ada seorang guru matematik yang MSc nya tidak diterima oleh UTM untuk naik DS45. Baru ni UTM adakan skim flexi guru dan saya sendiri telah pengerusikan mesyuarat tersebut meluluskan staf ini dari DG41 ke DG44. Bagaimana LPPT untuk staf ini?

 Kampus KL

DR

 Saya dapati penilai kedua tidak menilai saya dan markah saya hanya 39. Tahun lepas adalah yang terbaik bagi saya dan nampak gaya yg paling memeranjatkan dari segi markah. Minta tanya siapa yang bertanggung jawab mengenai perkara ini. Terima kasih.  Prof.
 
   
   

zulkifli md. Yusof to semua, fke-pensyarah
show details 9:56 AM (20 hours ago)


Usaha UNIT IT FKE di ketuai En Alias telah membuat sistem menerima cadangan akan penamabahbaikan eLPPT .
Makluman oleh Dekan RMC Prof. Ruzairi kepada kami di FKE......UPM memerlukan 3 tahun untuk menjadikan sistem ini stabil.
 
Bergantung kepada warga UTM kalau ianya bagus bolehlah digunakan pada peringkat UTM mengumpulkan cadangan, teguran yang membina untuk kesejahteraan kita bersama supaya eLPPT UTM menjadikan kita Ghibtah ( berlumba-lumba membuat improvement diri tanpa hasad dengki kepada kejayaan orang lain)  dan membuang sifat Sangkaan Buruk terhadap penilaian diri kita oleh PPP dan PPK.
 
http://survey.fke.utm.my/penambahbaikan-elppt

Sekadar Cadangan.

2010/4/24 <ruzairi@fke.utm.my>

Salam semua
Satu mesyuarat khas utk elppt telah dihadiri oleh semua dekan n pengarah serta cict n pejabat pendaftar dan dichairkan oleh tncpi kira kira sebulan yg lalu.
Bebrapa masalh telah disenaraikan dlm mesyuarat tersebut. Kebanyakannya apa yg ada dlm mailing list ini.

Keputusannya satu bengkel penambaikan elppt akan diadakan secepat mungkin utk elppt 2010.

Sy cadangkan fke melantik wakil utk kumpulkan semua cadangan pembaikan serta masaalah yg timbul. Mungkin boleh gunakan forum.

Wakil fke ini akan mewakili staf fke dlm bengkel ini nanti

Banyak assumption terpaksa dibuat oleh unit cict (en helme) tanpa konsult dgn appropriate person disebabkan kesuntukan masa. Antaranya apa yg en zul yusof bangkitkan. Itu belum lagi tiada markah utk refree jurnal,, bukti apa utk paper dsbnya.

Elppt adalah tools yg baik utk memudahlan pengumpulan bukti ru dan proses kenaikan pangkat.  Ianya masih naru dan banyak perlu diperbaiki. Sokongan dari semua staf adalah diperlukan.

Markah elppt boleh lebih sehingga 130 peratus. Setara dgn markah ru.

Sy diberitahu upm perlukan 3 tahun utk mantapkan elppt mereka.

Oleh kerana ini tahun pertama elppt saya percaya pengurusan tertinggi utm tidak akan menzalimi staf dgn melihat elppt 2009 sahaja utk proses kenaikan pangkat.

Kita sama sama bantu utk mantapkan sistem elppt.
Ruzairi
Rmc

Subpages (7): 2009 2010 2011 2012 Anugerah BSc Msc
Ċ
zulkifli md. Yusof,
Jul 6, 2010, 6:48 AM
Ċ
zulkifli md. Yusof,
Jan 16, 2012, 4:34 AM
Ċ
zulkifli md. Yusof,
Sep 3, 2012, 5:22 AM
ĉ
zulkifli md. Yusof,
Jul 1, 2010, 4:51 AM
Ċ
zulkifli md. Yusof,
Jul 1, 2010, 4:50 AM
ċ
zulkifli md. Yusof,
Jun 30, 2010, 3:42 AM
Comments